Tijd voor een nieuwe baan?

Gepubliceerd op: 09-07-2021

Eens in de zoveel tijd is het goed om voor jezelf na te gaan of je nog wel blij wordt van je werk. De zomervakantie is daar vaak een goede tijd voor, omdat je dan meer rust hebt en voor een vaak langere periode uit je werkomgeving bent. Maar hoe kom je erachter of het tijd is voor iets nieuws? Deze vragen kunnen je wellicht helpen.

 1. Word je nog uitgedaagd?

Verveling is vaak een van de eerste tekenen dat het tijd wordt voor iets anders. Door verveling voel je je minder betrokken bij de organisatie, worden je prestaties minder en heb je over het algemeen minder energie. Zit er nog ruimte binnen de organisatie? Praat er dan over met je leidinggevende. Kan je er niks aan veranderen? Blijf dan niet hangen en kijk om je heen naar andere uitdagingen.

 1. Word je gewaardeerd?

Waardering en erkenning voor het werk wat je gedaan hebt, geeft een goed gevoel. Het is heel frustrerend als collega’s complimenten krijgen voor hetzelfde werk, terwijl jij er geen erkenning voor krijgt. Krijg je geen waardering voor het harde werk wat je verricht hebt, dan kan dit een reden zijn om eens verder te gaan kijken.

 1. Heb je dezelfde ideeën als je werkgever?

Soms kunnen jouw normen en waarden sterk afwijken van die van je werkgever. Wil de organisatie bijvoorbeeld alles doen om veel winst te maken, maar vind jij het belangrijker om een maatschappelijk belang te dienen, dan kan dat gaan botsen. Helaas kan je daar weinig aan veranderen. Zijn de verschillen te groot, dan is het tijd om verder te kijken.

 1. Wat vind je leuk en wat staat je tegen?

Vaak werkt een lijstje met voors en tegens. Maak een lijstje met de dingen waar je nog blij van wordt in je werk en maak een lijstje van de dingen die je tegen staan. Kijk naar het lijstje met de negatieve dingen. Kan je daar iets aan veranderen? Zo ja, eerst doen en daarna opnieuw de balans opmaken. Zo niet, dan is het tijd voor iets anders.

 

Nog even alles op een rijtje. Wanneer is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe baan?

Wel:

 • Als je niet blij bent in je werk, vooral als je (fysieke of mentale) klachten krijgt;
 • Als je geen uitdaging meer in je werk ziet;
 • Als je niet gewaardeerd wordt, voor wat je doet;
 • Als je eigen ideeën erg verschillen van die van de organisatie

Niet:

 • Als je nog uitdaging binnen de organisatie kunt vinden;
 • Als de enige verbetering bij een nieuwe baan meer geld is;
 • Als je twijfelt. Denk er dan nog wat langer over na en vraag anderen om advies.

 

Het kan ontzettend spannend zijn om tot de conclusie te komen dat je huidige baan niet meer bij je past en het tijd wordt om de arbeidsmarkt op te gaan. Zeker als dat al even geleden is. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Praat erover met je partner, vrienden en familie. Oriënteer je rustig op jobboards, zoals indeed om te kijken of en waar er vacatures zijn. En schakel een gespecialiseerd recruitmentbureau in, waar je je gehoord voelt. Naar een nieuwe baan op zoek gaan naast je huidige baan kost tijd en een goede recruiter maakt dat een stukje makkelijker voor je, door alleen passende vacatures aan je voor te leggen. In elk vakgebied zijn meerdere gespecialiseerde bureaus te vinden.