Op weg naar je droombaan – Het video sollicitatiegesprek

Gepubliceerd op: 06-05-2020

Met het schrijven van je cv en sollicitatiebrief ben je al een eind op weg naar je droombaan. Als het bedrijf enthousiast is, volgt vaak een sollicitatiegesprek. In deze bijzondere tijden gaat dat waarschijnlijk net even anders. De kans is groot dat je eerst wordt uitgenodigd voor een video sollicitatiegesprek. Maar hoe pak je dat aan? Geen zorgen, wij helpen je weer een stapje op weg naar je droombaan met deze tips!

  1. De voorbereiding

Naast het voorbereiden van het sollicitatiegesprek door je goed in te lezen in het bedrijf en de functie, is het nu ook verstandig om te kijken of alle technische aspecten goed werken. Is je internetverbinding goed, doet het geluid het, ben je goed zichtbaar, is de batterij van je laptop of telefoon vol? Oefen even met familie of vrienden, zodat je net voor of tijdens het gesprek niet voor verrassingen komt te staan.

  1. De perfecte setting

Zorg ervoor dat je het gesprek op een rustige plek kunt voeren zonder gestoord te worden. Ga in een lichte ruimte zitten en kijk even wat er op de achtergrond zichtbaar is. Waarschijnlijk vind je het niet fijn als de recruiter of HR adviseur op de achtergrond een grote berg was of speelgoed ziet. En zorg ervoor dat er tijdens het gesprek geen kat of kind door je beeld kan lopen en zet radio of televisie uit. Kleed je net zo netjes als dat je naar een fysiek sollicitatiegesprek zou gaan. Dat komt verzorgd over en zorgt er ook voor dat je je zelfverzekerder in het gesprek voelt.

  1. Pak de camera

Kijk tijdens het gesprek in de camera en niet naar het beeldscherm. Bij veel programma’s zie je jezelf in beeld en ben je geneigd om daar naar te kijken. Dat is niet handig, want zo heb je geen oogcontact met de ander. Kijk dus regelmatig in de camera en zorg dat je rechtop zit.  

  1. Stel vragen

Als je op gesprek gaat bij een organisatie krijg je ook een aardig beeld van de sfeer en de cultuur. Met een video sollicitatiegesprek is de kans groot dat je daar geen goed beeld van krijgt. Stel dus veel vragen om een beeld krijgen.

  1. De afronding

Vraag aan het eind van het gesprek aan de recruiter of HR adviseur wat de vervolgstappen zijn. Zo weet je waar je aan toe bent. Check vooral goed of je alles hebt afgesloten en de verbinding verbroken is. Je wilt niet dat ze aan de andere kant van de lijn nog mee kunnen luisteren naar jouw (ongezouten) mening en ervaring.

  1. Maak er wat leuks van!

Ja, natuurlijk is het anders en spannend. Maar dat geldt waarschijnlijk ook voor de recruiter of HR adviseur. Blijf kalm en wees jezelf, dan vergeet je binnen een paar minuten zelfs dat je in een video sollicitatie zit. Maak er samen wat leuks van!

Je bent er klaar voor! Zet hem op!

Heb je toch nog vragen over het video sollicitatiegesprek? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder op weg naar je droombaan!