Op weg naar je droombaan! – De sollicitatiebrief

Gepubliceerd op: 06-03-2020

We zijn al goed op weg naar je droombaan! Vorige keer hebben we tips gegeven voor een mooi en overzichtelijk CV. Nu is het tijd voor de bijbehorende brief. Hier zien veel mensen tegenop, want hoe schrijf je nou een goede brief?! Wij geven je tips en tricks om een sollicitatiebrief te schrijven die het lezen meer dan waard is.

1. Persoonlijk en echt
Het allerbelangrijkste is dat je oprecht en eerlijk bent. Aan standaardzinnen heeft niemand wat. De recruiter en werkgever willen het gevoel krijgen dat ze jou via de brief alvast wat beter hebben leren kennen. Dat kan alleen door het persoonlijk te houden en eerlijk te vertellen wie je bent en waar je goed in bent. Schrijf kort en bondig en voorkom standaardtermen, zoals ‘teamplayer’, ‘flexibel’ of ‘administratieve duizendpoot’.

2. De openingszin
Met een leuke openingszin begin je gelijk goed. Maak de recruiter en werkgever enthousiast en nieuwsgierig naar de rest van de brief. Dat kan bijvoorbeeld met iets persoonlijks, een sprekend voorbeeld of haak in op een aantal kernwaarden van de organisatie. Hieronder een voorbeeld:

‘ Kwaliteit, klantvriendelijkheid en openheid, daar staat uw organisatie voor. Dat komt goed uit, want als Customer Service medewerker kan ik mij daar volledig in vinden en doe ik alles wat ik kan om de klant tevreden te stellen. Ik kom dan ook graag in aanmerking voor de functie van Customer Service Medewerker.’

3. Wat spreekt aan?
Nu je de aandacht hebt getrokken om verder te lezen is het goed om aan te geven wat de reden is dat je solliciteert. Geef hierin aan wat je aanspreekt in de vacature en in het bedrijf, en waarom jullie zo goed bij elkaar passen. Wees oprecht, en overdrijf niet. Schrijf in de stijl die bij de organisatie past.

4. Waarom jij?
De recruiter en werkgever weten nu waarom jullie zo goed bij elkaar passen. Dan is het nu belangrijk om te laten zien waarom jij de beste kandidaat voor deze functie bent. Lees de vacature goed en ga verder in op wat ze vragen. Vragen ze bijvoorbeeld iemand die kan helpen om de business te laten groeien, geef dan een concreet voorbeeld van wat je bereikt hebt bij je vorige werkgever. Dat maakt het duidelijk en geeft gelijk goed inzicht in je kwaliteiten.

5. Een sterke afsluiter
Om te blijven hangen, sluiten we af met een goede uitsmijter. Waarom moeten ze jou uitnodigen? Wat onderscheidt jou van de andere sollicitanten? Vind je dat lastig om te benoemen. Vraag dan eens aan een goede vriend(in) of familie wat zij sterk en uniek aan je vinden. Dan heb je zo je uitsmijter te pakken! En sluit je brief nooit af met iets in de trant van ‘hopelijk word ik uitgenodigd voor een gesprek’. Dat klinkt onzeker. Je bent ervan overtuigd dat jij de beste bent voor deze droombaan, dus laat dat zien! Wees niet opdringerig, maar sluit wel zelfverzekerd af dat je graag langskomt om kennis te maken.

6. Check je brief op spelfouten (kan niet vaak genoeg)
Net als bij je CV check je je brief zorgvuldig op spelfouten. Sla het vervolgens op als pdf, om te voorkomen dat er iets in je opmaak verspringt.

 

Nu ben je klaar om je CV en brief te versturen en in spanning af te wachten op een positieve reactie!

Heb je nog vragen over het opstellen van je sollicitatiebrief? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder!

De volgende stap op weg naar je droom is het sollicitatiegesprek. Daarover lees je volgende keer meer!